Sosyal Medya

Dünya

Kerry Suriye için Ortadoğu’da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de Esed’li geçiş süreci planının konuşulduğu dönemde Ortadoğu turuna çıkıyor.



ABD DışiÅŸleri’nden yapılan açıklamada Kerry’nin IŞİD’le mücadele ve Suriye krizini görüÅŸmek üzere OrtadoÄŸu ülkelerini ziyaret edeceÄŸi belirtildi. 21 – 25 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan görüÅŸmeler için açıklamada ülke adı verilmedi. Sadece OrtadoÄŸu ülkeleriyle birlikte Ukrayna’ya da gideceÄŸi yazıldı.

Kerry, pazartesi günü Madrid’de düzenlediÄŸi basın toplantısında birkaç gün içinde OrtadoÄŸu turuna çıkacağını söylemiÅŸti. “Suriye’ye siyasi geçiÅŸ dönemi getirebilecek gerçek ve somut seçenekler üzerinde çalışmak için Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdünlü yetkililerle buluÅŸacağım. Rusya ve Ä°ran dâhil herkes askeri bir çözümün olmadığını söyledi” demiÅŸti.

Esed’li geçiÅŸ süreci planı

Kerry, Eylül ayı sonunda New York’ta yapılan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu sırasında IŞİD karşıtı koalisyona dâhil olan sekiz ülkenin (Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan, Almanya, Ä°ngiltere, Fransa, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Katar) dışiÅŸleri bakanlarıyla bir araya gelmiÅŸ ve Suriye’nin geleceÄŸiyle ilgili görüÅŸmüÅŸtü.

19 Ekim’de bazı köÅŸe yazarlarına bilgilendirme yapan üst düzey bir Türk diplomat, dokuz ülkenin Suriye’de altı aylık geçiÅŸ dönemi planı üzerinde anlaÅŸtığını, Suriye rejimi lideri Esed’in de bu süreçte sembolik cumhurbaÅŸkanı olarak görevine devam edeceÄŸini belirtti. KöÅŸe yazarlarına göre ABD BaÅŸkanı Obama’nın 28 Eylül’de New York’ta bir araya geldiÄŸi Putin’e bu öneriyi ilettiÄŸini anlatan diplomat, henüz Rusya’dan bir yanıt gelmediÄŸini de söyledi.

Ancak 28 Eylül’deki bu görüÅŸmeden iki gün sonra Rusya, Suriye’de hava saldırılarına baÅŸladı. Türkiye ve ABD, Rusya’nın ‘IŞİD ve diÄŸer terör örgütlerine karşı baÅŸlattığını’ söylediÄŸi hava saldırılarında Esed’le mücadele eden Suriye muhalefetini de vurduÄŸu gerekçesiyle Rusya’ya sert eleÅŸtirilerde bulunuyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.